Bondeliv mitt i stan

Västerbottens Kuriren 2008-09-11

Kalven 834 Madonna visade på onsdagen upp sig på universitetsområdet i Umeå. Hon är dotter till en riktig superko och en av celebriteterna när LRF inbjuder till jord- och skogsdagar i stan.

Hundratals skolelever från hela Umeå kom under onsdagens förmiddag till utställningsområdet. Grisarna från Forslunda naturbruksgymnasium var först lite nervösa inför uppmärksamheten. Därför fick de stå lite undanskymda i en kärra på ängen mellan SLU och Umeå universitet. De tre kalvarna anpassade sig snabbare till publiken.

Praktko
En av dem är kalven 834 Madonna. Catarina Ottosson, lärare på Forslunda naturbruksgymnasium, visar att hon också har tagit med en modell av kalvens mamma. Kon 728 Madonna, som är en riktig praktko.
- Hon mjölkar 10 700 liter mjölk per år, säger Catarina Ottosson.

Maten blir mjölk
Catarina har spridit ut all den mat som 728 Madonna äter på en dag. Hon vill att besökarna förstår sambandet mellan den mat kon äter och den mjölk hon sedan kan producera.
- Jag vill att de ska ha med sig en bild av det här, säger Catarina Ottosson.
Eleverna fick en bild av hela kretsloppet när de gick vidare runt området. I Norrmejeriers mjölkhävartävling hällde de i sig mjölk, på kortast möjliga tid. Caroline Andersson tog sats inför tävlingen, men lyckades inte svälja hela glaset.
- Jag tycker inte så mycket om mjölk, konstaterade hon efter misslyckandet.

Visa upp näringen
Jorden i skogen i stan har samlat 20-tal utställare. Det är Lantbrukarnas riksförbund som arrangerar utställningen. Förebilden är hämtad från Göteborg och Stockholm. Där har LRF med framgång arrangerat Jorden och skogen i storstan.
- Syftet med det här är att visa upp jorden och skogen som näring. Väcka intresset tidigt och visa upp helhetsperspektivet miljö, mat och arbete, säger Erik Johansson som är projektledare för Jorden och skogen i stan.

Han driver Hälje gård som är värd för många studiebesök. Erik Johansson har noterat att både barn och vuxna saknar kunskaper om jordbruk. Även lärare kan ställa frågor som visar att de inte har en aning om vare sig ensilage eller mjölkning.
- Folk är väldigt intresserade av jordbruk, men kunskapsnivån är väldigt låg. De här barnen är blivande konsumenter, beslutsfattare och myndighetspersoner. Det är viktigt att visa upp jord- och skogsbruket för dem, säger Erik Johansson.

Kerstin Eriksson
Västerbottens Kuriren

Hade du nytta av informationen?
(5 röster)

Sidan granskad av

Siv Andersson

2008-09-11 15.18

Umeås kommunala skolor har behöriga lärare, specialpedagoger, skolsköterskor, kuratorer, skolläkare, studievägledare, IT-tekniker, idrottshallar, skolbibliotek — och allt annat som behövs för att ditt barn ska få chansen att utvecklas efter sina förutsättningar.