Tjejerna lockas av jordnära trendyrke

Bondeboomen är ett faktum. Allt fler ungdomar väljer naturbruksprogrammet på gymnasiet. Lantbrukarnas riksförbund slog medlemsrekord 2006. Dokusåpan Bonde söker fru följdes av miljontals tevetittare.

- Vi har sett trenden i nästan tio år, men nu har det blivit lite av en ketchupeffekt. Tv-serien förstärker den, säger LRF:s riksordförande Lars-Göran Pettersson. Han besökte Forslundagymnasiet i Umeå i går. Där har naturbrukseleverna ökat med smått otroliga 71 procent sedan 2001, från 120 till 217.- Det finns flera anledningar. Intresset för djur och natur, de gröna näringarna, är stort. Sverige är snart det hästtätaste landet inom EU. Men också klimatfrågorna och miljön spelar stor roll, menar Lars-Göran Pettersson.

Flest tjejer
På Forslundagymnasiet är de flesta eleverna tjejer, faktiskt fyra av fem eller över 80 procent. För inte så många år sedan var siffrorna de omvända. De kvinnliga bönderna blir också fler.

- I dag är 36 procent av LRF:s medlemmar kvinnor, men andelen ökar år efter år.Elina Hellberg, Matilda Börjesson, Maria Karlsson och Sandra Forsman går andra året på hästlinjen på Forslunda. För dem var naturbruksprogrammet ett självklart val.

- Man får varva teoretiska ämnen med praktiskt arbete, säger Matilda och får medhåll av Maria.

Söka vidare
- Det passade perfekt när man var lite skoltrött. Men eftersom jag läser naturbruksprogrammet med naturvetenskaplig profil kan jag söka vidare vart jag vill efter gymnasiet. Nu är kvartettens inriktning mot häst. Men på Forslunda ingår obligatoriskt djurhållning i grunddelen - även för dem som till exempel fortsätter på trädgårdslinjen.

- Vi har varit mycket i ladugården. Skött kor och kalvar, mjölkat, varit i svinhuset och bland fåren. Det är faktiskt på jätteroligt och nyttigt att ha med sig i den fortsatta utbildningen, menar Sandra Forsman.

Karl med keps?
Elina Hellberg tänker sig att jobba med hästar när de tre gymnasieåren är över. Men varken hon eller någon annan i kvartettet ser sig som en blivande bonde, utan ler lite förvånat åt frågan. Bondeboomen är samtidigt ett led i utvecklingen och anpassningen till det moderna samhället.

- Många har bilden av bonden som en vit 58-årig man med keps. Men det är inte många sådana kvar. Nu handlar det i stället om mjölkbönder, hästbönder, turistbönder, energibönder - företagande på landsbygden, förklarar Lars-Göran Pettersson. Hästar är faktiskt den femte största näringsgrenen inom lantbruket. Så Elina, Matilda, Maria och Sandra är kanske blivande bönder trots allt - skaran blir allt större och allt mindre mansdominerad.

Anders Brodin
2007-01-11
Västerbottens Kuriren

Hade du nytta av informationen?
(3 röster)

Sidan granskad av

2007-01-26 16.19

Umeås kommunala skolor har behöriga lärare, specialpedagoger, skolsköterskor, kuratorer, skolläkare, studievägledare, IT-tekniker, idrottshallar, skolbibliotek — och allt annat som behövs för att ditt barn ska få chansen att utvecklas efter sina förutsättningar.