De får vardagen att blomma

Elever från inriktning Naturdesign på Naturbruksprogrammet, från vänster Terese Olsson, Anna Sigvardsson och Sara Hedlund.
Fysiklektion - elever på naturvetenskaplig inriktning, från vänster Melody Vikström, Elin Gunnarsson och Linnea Staffan.
Eleverna på Forslundagymnasiet går på en unik utbildning. De får bland annat lära sig planera trädgårdar som blir vackra och lättskötta. Dessutom lär de sig att köra traktor.

- Det är kul att jag kan kombinera mitt intresse för naturen med mitt jobb, säger Sara Hedlund, som går tredje året på naturdesignlinjen vid Forslundagymnasiet.

Mest tjejer
Sara Hedlund berättar att de flesta som studerar på naturdesignlinjen är tjejer. Hon tror att det beror på att många killar tror att det passar bäst för tjejer att jobba med blommor.

- Många vet inte att vi får traktorkörkort redan första året, så vi jobbar även med jordbruket, säger Sara Hedlund.

Klockan är ett på eftermiddagen. Solen skiner inte men man får ändå vårkänslor på Forslundaskolan där det luktar våt lera och växter.

Förgrenar sig i växthus
Naturbruksprogrammet håller till i en lång korridor som förgrenar sig till olika växthus. När man kommer in i korridoren känner man doften av bland annat hyacinter i lådor, där finns många små plastkrukor, blomjord och växter som ska planteras i krukor på en långbänk i korridoren. I samma korridor finns också några klassrum. I ett av klassrummen sitter några elever som går tredje året på naturdesignlinjen. För dagen ska de redovisa de övning ritningar som de fick som uppgift att göra för ett tag sedan. De har planerarat trädgårdar kring sina lärares hus.

- De som inte vet någonting om utbildningen tror att vi är här för att bara vattna blommor, säger Nina Söderlund, en annan av eleverna.

Vackert och lättskött
I sina ritningar visar eleverna hur man ska plantera buskar, blommor och träd för att det ska se vackert ut och vara lättskött. Dessutom ska trägården klara sig två veckor när husägaren är bortrest.

Sara Hedlund och Nina Söderlund har bestämt sig för att studera vidare på Lantbruksuniversitetet Alnarp i Skåne för att bli landskapsarkitekter. Efter utbildningen är tanken att de ska planera offentliga utomhusmiljöer, till exempel parker och lekplatser. Man kan säga att de kommer att skapa levande naturkonstverk

REZA YAZDANI

VK 2006-02-06

Hade du nytta av informationen?
(5 röster)

Sidan granskad av

2006-02-07 14.01

Umeås kommunala skolor har behöriga lärare, specialpedagoger, skolsköterskor, kuratorer, skolläkare, studievägledare, IT-tekniker, idrottshallar, skolbibliotek — och allt annat som behövs för att ditt barn ska få chansen att utvecklas efter sina förutsättningar.