Demobild

Lamning på gång!

Nu är det dags för våra nio tackor att lamma. Det har redan kommit fyra lamm (3 maj). Vi brukar ha lamningsvakter som övervakar det som händer i fårhuset.

Vakterna finns på plats mellan klockan 18.00 och 07.00. Deras uppdrag är att kontrollera läget i fårhuset med hjälp av webkameran (var 3:e timme) hela natten och komplettera med ett besök i fårhuset sent på kvällen och ev. ett besök under natten.

Det är elever som går Naturbruksprogrammet på Forslunda som är lamningsvakter.

Vad ska lamningsvakten göra?

Skulle vakten se att lamningen är nära bör de närvara hela tiden. Uppgiften är att i första hand övervaka lamningen utan att störa tackan för mycket. Uppstår det komplikationer som till exempel att lammet inte visar livstecken eller att värkarna avstannar kan lamningsvakten klara av det själv, eller kontakta en erfaren djurskötare.

Efter lamningen är det en hel del att göra; tvätta, se till att lammet får råmjölken, ge tackan vatten, väga lammen, och mycket mer!

Som hjälp vid vaktandet finns det en webkamera i fårhuset.

Är du mer intresserad? Läs gärna instruktionen här till höger.

Hade du nytta av informationen?
(3 röster)
Demobild

Catarina Ottosson
Husdjurslärare
070-699 42 24

Ladugårdspersonal
070-684 78 90

Sara, djurskötare på jordbruket, hjälper de två timmar gamla lammen att hitta till tackans spenar.

Forslundagymnasiet
Forslunda 1
905 91 UMEÅ
Tel 090-16 41 60
Fax 090-77 26 94
E-post:
forslundagymnasiet
@umea.se

Sidan granskad av Siv Andersson

2017-05-03

Umeås kommunala skolor har behöriga lärare, specialpedagoger, skolsköterskor, kuratorer, skolläkare, studievägledare, IT-tekniker, idrottshallar, skolbibliotek — och allt annat som behövs för att ditt barn ska få chansen att utvecklas efter sina förutsättningar.